Plan Vliegtuig

Naar aanleiding van de opening van de Schiphol lijn zijn er toentertijd posters, affiche en folders en zelfs een kunststof model gemaakt van de combinatie tussen een vliegtuig en een Plan V. Het kunststof model is zo nu en dan nog wel eens te vinden op de veilingsites. Een leuk model wat aardig lijkt. Echter niet heel bruikbaar voor de modelspoorbaan vanwege de afwijkende schaal. Ook wijkt het kunststof model op een aantal punten af van de voorstelling welke op de posters is gebruikt. Daarom gaan we dit model zelf samenstellen. Voor de reclame posters is gebruik gemaakt van een combinatie tussen een Boeing 747-200 en een Plan V. Na wat plakken en knippen in een tekenprogramma blijkt dat qua schaal dit een lastig verhaal gaat worden. Toch zie ik mogelijkheden en wil het proberen.

Als basis gebruik ik een Revell bouwpakket artikelnr van een E-4B in basis is deze voor het grootste deel gelijk aan een 747-200. Alleen is een 747-200 lastiger te vinden. Deze zal worden samengevoegd met een kopbak van een Roco Plan V of Plan T. Een dure optie, maar qua lengtemaat komt dit beter overeen met de 747 dan een Fleischmann Plan V. De schaal van het vliegtuigbouwpakket is 1:144. Daarmee zou hij eigenlijk te klein zijn. Echter voor bij het gebruik als basis voor dit project voldoet het prima. Het vliegtuig is zelfs iets te lang ten opzichte van de Plan V. Breedte en hoogte zijn bijna perfect. Zeker als we dit vergelijken met de tekening van de poster.

In het model zal ook zoveel mogelijk het interieur worden geplaatst (+reizigers). En mede daarom zal het model ook worden voorzien van de nodige verlichting. Denk daarbij aan interieurverlichting, frontseinen maar ook de knipperende lampen welke normaal bij de vliegtuigen aanwezig zijn.

Sourcecode op Github Download de sourcecode

bron: retours.eu